Od 5. do 7. oktobra 2018. godine, u Tešnju je održana 13. Nefrološka škola na kojoj je učestvovalo 50 nefrologa.
Posebnu pažnju i interes učesnika privuklo je predavanja prof. Župana iz Rijeke koja je vodeći Grad u Hrvatskoj po broju donora.

ZAKLJUČCI

  1. Aktivnostima na poboljšanju transplantacije bubrega treba prići sistematski i sveobuhvatno uz standardizaciju preporuka za utvrđivanje moždane smrti.
  2. Uvesti mjesčno izvještavanje u bolnicama o razlozima smrti u jedinicama intenzivne njege radi analize potencijalnih praćenja aktivnosti od važnosti za doniranje organa.
  3. Naglašena je potreba za vještine komunikacije s familijom bolesnika u jedinicama intenzivne njege, potencijalnim donorima organa. Naročito je važan način prvog prijenosa informacija familiji o stanju potencijalnog donora. Među prvim informacijama je obavist o mždanoj smrti a potom ostalo.
  4. U svakodnevnoj kliničkoj praksi s nefrološkim bolesnicima obratiti pažnju o mogućem postojanju rijetkih bolesti (Hemolitičko-uremijski sindrom, Grange sindrom i sl).
  5. Naglašena je uloga vitamina D3 u procesu fagocitoze, poboljšanja opće imunosti, a što je od značaja za nefrološke bolesnike.
  6. Potrbno je imati uvid u dijalizabilnosti lijekova, a što je od značaja kod kalkuliranja doze u slučaju raznih stupnjeva renalne insuficijencije.
  7. Potrebno je sistematski prići određivanju donor specifičnih antitijela, osobito za planirane transplantacije s visokim imunološkim
  8. Potrebno je stalno pratiti nove smjernice u liječenju hipertenzije, uz naglasak na promjene u odnosu na postojeće.
  9. Kod diijalinih bolesnika uvesti u redovnu praksu periodični pregled očnog dna – fundus oculi.
  10. Uraditi Vaskularni pristup za knjigu Vodiča koje je izdalo Uruženje, te ažurirati izdanja.

Predsjednik Organizacijskog odbora
Prof Dr Besim Prnjavoarc

Prezentacije

Sesija 1

Sesija 2

Sesija 3