Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika (UDT) FBiH, Donorska mreža (DM) BiH i Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (UNDT) BiH u Sarajevu su 12.09.2019. godine održali press konferenciju na kojoj su učešće uzeli predstavniti navedenih udruženja, prof. Halima Resić, prof. Enisa Mešić, prof. Senaid Trnačević, g. Tomislav Žuljević uz moderaciju dr. Nermine Rizvanović.

Potpredsjednik Donorske mreže BiH prof. dr. Senaid Trnačević naglasio je na konferenciji za novinare da Bosna i Hercegovina ima prostor, opremu i educirano osoblje, ali da je potrebna efikasnija organizacija tog postupka.

– Transplantacijski centar postoji, ali ga treba aktivirati. Ne možemo mi više sami, bez obzira koliko se trudili. I mi, kao što je to u razvijenim sistemima poput Hrvatske, trebamo jednu adresu na kojoj će biti dostupne sve informacije u vezi transplantacije. Ključni su anesteziolozi, intenzivisti na odjelima intenzivne njege, ali organizacija rješava taj problem – naglasio je.

Podsjetio je na podatak da je Hrvatska vodeća po broju transplantacija u svijetu te dodao ‘zato što je Ministarstvo 2006. godine uvidjelo problem, organiziralo se i napravilo model koordinacije.’ To, kaže, donosi veliku korist pacijentima i ogromne uštede društvu.

Naglašeno je u susretu s novinarima i to da je, po ovdašnjem zakonu, svako potencijalni darovatelj, ako se za života tome nije usprotivio i ako je obitelj suglasna. Za mali broj transplantacija kod nas nisu u pitanju religijski niti materijalni razlozi.

– U pitanju je sistem koji ne funkcionira. Transplantacijsko liječenje u BiH ne samo da ne napreduje, nego stagnira pa se broj transplantacija smanjuje. U BiH se godišnje uradi toliko transplantacija, koliko u svijetu svakog sata – naglasila je članica UO DMBiH i UNDTBiH prof. dr. Enisa Mešić.

Predsjednik UDITFBiH Tomislav Žuljević svojevremeno je bio na dijalizi, a sad godinama živi s transplantiranim bubregom. Vodi normalan život, planinari.

Na konferencija za novinare upozorio je na stanje s dijaliznim aparatima kao i da će ‘ova biti godina s najmanje transplantacija u posljednjih šest do sedam godina’. Zbog toga su, kaže, ogorčeni i ljuti pacijenti na dijalizi, ali i oni koji čekaju na transplantaciju bubrega i drugih organa. Smatra da je potrebna sistemska kampanja, da bi se promovirala donacija i transplantacija organa.

Predsjednica UNDTBiH prof. dr. Halima Resić istaknula je posebno ulogu medija u uspostavljanju sistema transplantacije ‘da kontinuiranim radom, zajedno sa nama, doprinesu da stanovništvo bude svjesno važnosti doniranja organa’.

– Darivanje organa je znak humanosti. Tu poruku mediji, zajedno sa nama, moraju slati u javnost. Moramo učiniti da se stanovništvo što više aktivira – poručila je.


Press konferencije je ocijenjena kao uspješna i izazvala je veliku pažnju medija.