U Tuzli je od 17-20.10.2019. godine održan V nefrološki kongres BiH sa međunarodnim učešćem. Kongres je bio posvećen obilježavanju 20 godina transplantacijskog programa u UKC Tuzla, ali je obuhvatio i najaktuelnije teme iz oblasti nefrologije, hipertenzije i dijalize. Bilo je prijavljeno 150 učesnika. 

Bilo je ukupno 45 pozvanih predavača, 26 iz inozemstva i 19 iz Bosne i Hercegovine.  Među gostujućim predavačima bili su prof. Ferdinand Muhlbacher, transplant hirurg i njegov kolega Rudolf Steininger iz Austrije koji su uradili prvu transplantaciju u UKC Tuzla 1999. godine. Posebnu čast nam je učinila i prof. Rumeyza Kazancioglu iz Turske koja je predstavljala Internacionalno nefrološko udruzenje (ISN) na Kongresu i predstavila vrlo uspješnu saradnju Udruzenja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju u BiH (UNDTBiH) sa ISN-om.

Na stručni i naučni kvalitet Kongresa veliki uticaj imale su kolege iz regije, četiri predavača iz Slovenije, devet predavača iz Hrvatske i pet predavača iz Srbije. Sa svim kolegama iz regije imamo izvrsnu stručnu i naučnu saradnju, ali i tople prijateljske odnose.

18.10.2019. godine je čitav program bio posvećen bubrežnoj transplantaciji, a 19.10.2019. godine kliničkoj nefrologiji i dijalizi. Osim pozvanih predavanja na Kongresu je prikazano i 30 kratkih prezentacija mladjih kolega koji su educiraju iz nefrologije.

Tokom Kongresa održan je sastanak UNDTBiH na kojem su dogovorene aktivnosti za narednu godinu, posebno organiziranje nefrološke škole povodom obilježavanja 50 godina dijaliznog liječenja u BiH.

Na Svečanoj večeri 19.10.2019. godine dodijeljena su priznanja kolegicama koje su otišle u mirovinu, prof. Halimi Resić i prim. dr Vildani Habul, zatim zahvalnice prof. Sanjinu Račkom iz Rijeke za veliki doprinos u razvoju BiH nefrologije, gosp. Tomislavu Žuljeviću iz Viteza, predsjedniku Federalnog udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, za aktivnu i uspješnu saradnju sa UNDTBiH, prof. Enisi Mešić za razvoj nefrologije u BiH, te agenciji Promotours za uspješnu dugogodišnju saradnju sa UNDTBiH. Takođe je obilježena i ISN nagrada „Pioneer Award“ za razvoj nefrologije koja je ove godine dodijeljena prof. Halimi Resić za napredak u nefrologiji u regiji Centralne i Istočne Evrope.

Kongres je u naučnom i stručnom pogledu bio vrlo kvalitetan, sa akcentom na edukaciju mladjih nefrologa iz BiH. Imali smo priliku čuti destak izvanrednih predavanja iz oblasti bubrežne transplantacije od predavača iz zemalja gdje je transplantacija bubrega vrlo uspješan program, ali i nekoliko izvrsnih predavanja iz oblasti kliničke nefrologije, imunologije i patologije, kao i iz oblasti dijaliznog liječenja. Održano je i 6 satelitskiih simpozijuma farmaceutskih kuća.

Opći dojam koji se mogao steći tokom Kongresa je da se u BiH uglavnom prate susjedne zemlje kad je riječ o kliničkoj nefrologiji i dijaliznom liječenju. Naravno, tu ima slabih tačaka, kao što su standardiziranje dijagnostike i terapije, kadrovski problemi i loši uvjeti za dijalizu u polovini zemlje. Jedan od najvažnijih zaključaka je da se mora učiniti još mnogo više i bolje u razvoju transplantacije bubrega, naročito transplantacije sa umrlih donora. To je posao ne samo za nefrologe, nego, prije svega, za zdravstvene vlasti u BiH, upravne strukture bolnica i intenziviste.

U cilju poboljšanja dijaliznog  lijećenja u FBiH  ,i otvaranja novih dijaliznih centara potrebno je Implementirati i  i program javnog privatnog partnerstva(JPP),koji može doprinjeti rastrećenju postojećizh dijaliznih Centara.

Prof. dr Enisa Mešić                                                                                    Prof. dr Halima Resic

 

Fotogaleriju možete pogledati klikom ovdje.