Prevedeno i prilagođeno na bosanski jezik prema sažetku ERBP-a: „Clinical Practice Guideline on peri- and postoperative care of arteriovenous fistulas and grafts for haemodialysis in adults”.

Prevod i prilagodba sa engleskog na bosanski jezik urađeni od strane:

Mr.sci.dr. Fahrudin Mašnić

Specijalista interne medicine, Univerzitetsko Klinički Centar Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Prof.dr. Halima Resić

Predsjednik UNDT BiH

 Izjava o odricanju odgovornosti

Ovaj dokument napisan je u ime ERBP-a koji je službeno tijelo ERA-EDTA-e (Europsko Renalno Udruženje – Europsko Udruženje za Dijalizu i Transplantaciju) i temelji se na službenoj publikaciji iz nefrologije, dijalize i transplantacije. ERBP samo snosi punu odgovornost za izvorni cjeloviti vodič na engleskom jeziku objavljen u NDT-u.

Izjava o podršci i financijskom otkrivanju

Aktivnosti ERBP-a i njegovog tima za podršku metodama nadgleda savjetodavni odbor (pogledajte detalje i izjave o interesima na www.european-renal-best-practice.org). ERBP je radna grupa ERA-EDTA. Vijeće ERA-EDTA-e odobrava i osigurava godišnji proračun na temelju prijedloga koji je dao predsjedavajući ERBP-a. ERA-EDTA je  djelomično industrijski finansirana, ali njezino vijeće nije uključeno u rad i ne miješa se u odabir tema, razvoj pitanja ili bilo koji drugi dio procesa razvoja vodiča. Niti društva niti grupa za razvoj vodiča nisu dobili sredstva direktno od industrije za izradu ovih vodiča. Izjave o interesu članova grupe za razvoj vodiča mogu se naći u punoj objavi ovog vodiča.

Kontakt podaci ERBP Izvršni ured

DOKUMENT MOŽETE PREUZETI KLIKOM OVDJE.