Hronična bubrežna bolest postaje svjetski zdravstveni problem i svaki deseti građanin zemlje ima neki stadij ove bolesti kazala je danas u Sarajevu predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini doktorica Halima Resić.

Naime, ovo Udruženje, zatim Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH, Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo (KS) i Donorska mreža KS, danas su, povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, upriličiti druženje s građanima u Sarajevu.

Resić je naglasila da BiH nema nikakvih preventivnih programa za ovu bolest, za razliku od zemalja u regiji koje su razvile svoje nacionalne programe.

“Trenutno u svijetu ima blizu 2,5 miliona ljudi na dijalizi, a osnovni uzroci su šećerna bolest i povišen krvni pritisak, odnosno gojaznost. Statistike pokazuju da je u Evropi blizu 30 posto populacije iznad 18 godina starosti gojazno”, podcrtala je Resić.

U okviru druženja, građanima su podijeljeni edukativni materijali o prevenciji hronične bubrežne bolesti, riziko faktorima njenog nastanka, a tradicionalno su potpisivane i donorske kartice.

Također u okviru obilježavanja Svjetskog dana bubrega, Klinika za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u saradnji sa Sheffield Institutom, 19. marta će organizirati “Malu školu dijalize” posvećenu edukaciji pacijenata.

Izvor: Klix.ba

Fotografije: Nedim Grabovica, Klix.ba