Povodom Evropskog dana donacije i transplantacije organa Donorska mreža Kantona Sarajevo i Udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika KS-a 21.10.2011. organizirali su tribinu u Sarajevu pod nazivom “Etički i religijski aspekti doniranja organa”.

Cilj je informirati javnost i srušiti predrasude naročito kad je riječ o vjerskim aspektima, a očekuje se da će tribina biti poticaj i odgovornim institucijama da se otvorenije i konkretnije pozabave tim pitanjem.

Obilježavanjem Evropskog dana donacije i transplantacije iskazuje se podrška svim ljudima kojima je potrebna transplantacija organa, ali i odaje počast svim donorima i njihovim obiteljima, kao i timovima za transplantaciju koji svakodnevno pomažu u spašavanju i poboljšanju kvaliteta života mnogih ljudi.

Specijalna gošća večerašnje tribine šefica Transplantacionog komiteta u Iranu prof.dr. Mitra Mahdavi-Mazdeh podijelila će iskustva o transplantaciji bubrega iz te zemlje gdje se godišnje uspješno realizira mnogo transplantacija što spasi mnoge živote.

Ona je na pres-konferenciji naglasila da je kadaverična (uzimanja organa od moždano umrle osobe i presađivanje u tijelo primaoca čime mu se spašava život) transplantacija u Iranu krenula 2000. godine, a dosad je urađeno 7.000 transplantacija.

O šerijatskom aspektu doniranja organa govorio je i prof.dr. Enes Ljevaković s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a prof. fra Velimir Valjan s Franjevačke teologije u Sarajevu je održao predavanje o temi “Kršćanski aspekti doniranja organa”.