Na Generalnoj skupštini Balkanske asocijacije nefrologa za predsjednicu te asocijacije izabrana je prof. dr. Halima Resić, koja će tu funkciju obnašati do 2019. godine.

Generalna skupština održana je u Sarajevu, u okviru kongresa Balkanske asocijacije nefrologa na kojem su sudjelovali predstavnici nefroloških udruženja iz 18 država.

Profesorica Halima Resić dobitnica je različitih međunarodnih priznanja. Imenovanje na funkciju predsjednice Balkanske asocijacije nefrologa u izjavi za Fenu okarakterizirala je kao još jedno priznanje bh. nefrolozima za njihov rad i trud, a kongres kao događaj značajan za razvoj nefrologije, dijalize i transplantacije, ali i dizanje svijesti o bubrežnim oboljenjima.

S obzirom na uspjeh ovogodišnjeg kongresa odlučeno je i da se, umjesto svake druge, kongres održava svake godine. Naredne godine kongres Balkanske asocijacije nefrologa bit će održan u Podgorici (Crna Gora).

Kongres Balkanske asocijacije nefrologa održan je od 4. do 8. oktobra u organizaciji Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju BiH, a pod pokroviteljstvom Svjetskog udruženja nefrologa (ISN) i Evropskog udruženja nefrologa (ERA-EDTA).