Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH, uprkos vanrednim okolnostima, održalo je online sastanak  27.11.2020.godine, uz prisustvo velikog broja članova.

U okviru dnevnog reda, predsjednica Udruženja, prof.dr. Halima Resić, prezentirala je izvještaj o radu UNDTBiH u 2019. i 2020. godini sa osvrtom na pandemiju uzrokovanu korona virusom (COVID-19) u dijaliznim centrima. Također, prezentirala je podatke iz ERACODA baze podataka Evropske renalne asocijacije za period od 1.2.-1.5.2020. godine uz konstataciju da je u BiH u tom periodu bilo 29 COVID 19 pozitivnih pacijenata sa dva smrtna ishoda. Izvještaj i informacija su jednoglasno usvojeni uz konstataciju da će se nastaviti prikupljanje i objedinjavanje podataka iz BiH za ERACODA bazu koja je od izuzetnog značaja.

U okviru izvještaja o petom Kongresu UNDTBiH, održanog u Tuzli u 2019. godini i pripreme za organizaciju nefrološke škole od 5. do 7. marta 2021. godine u Tuzli, prof. dr. Enisa Mešić podsjetila je na uspjeh prethodno održanog Kongresa UNDTBiH u Tuzli, te je informisala prisutne da, zbog nepredvidivosti toka pandemije, nažalost, nije moguće tačno planirati održavanje Nefrološke škole u 2021.godini. Zajednički je zaključak da rezultate prikupljanja podataka za drugi dio godine, koji se dobiju na osnovu upitnika, koji će kreirati prof.dr. Mešić, treba, osim dostavljanja ERACODA, prezentirati i domaćoj stručnoj javnosti u formi webinara početkom 2021.godine.

U pogledu činjenice da je trenutno izabranim organima Udruženja, predsjednici, prof.dr. Halimi Resić i sekretaru, dr Aidi Ćorić, istekao mandat i da ne postoji mogućnost  izbora novog rukovodstva i održavanja redovne skupštine, radi epidemioloških mjera na snazi, članovi su se saglasili da za period od šest mjeseci već imenovani organi društva nastave obnašati mandate, prof.dr. Halima Resić, u svojstvu predsjednice Udruženja i dr. Aida Ćorić, u svojstvu sekretara Udruženja.

Predsjednica Udruženja, prof.dr. Resić, istakla je zadovoljstvo zbog sastanka, a posebno činjenicu da pandemija nije onemogućila rad Udruženja, nego samo promijenila oblik rada, koji je prihvatljiv i siguran za sve učesnike, a da Udruženje nastavlja da radi na ostvarenju ciljeva propisanih Statutom.