Povodom Evropskog dana Donacije i transplantacije organa FMZBiH, UNDT BiH, DMBiH, DMKS, Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH i Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata KS, će taj dan obilježiti 03.12 2017. u periodu od 11:30 do 14:00 u Sarajevo City Center (SCC) potpisivanjem donorskih kartica i edukacijom građana BiH i dijeljenjem promotivnog materijala.

Skupu će prisustvovati uposlenici Centra za transplantaciju FMZBiH, nefrolozi BiH ,aktivisti DMBiH i DMKS, kao i dijalizni i transplantirani pacijenti.

Ideja za kreiranje Evropskog dana darivanja i presađivanja organa potekla je od Vijeća Evrope 1998. godine. U osnovi ove ideje je želja da pomogne svake godine različitim državama članicama da potaknu unutar svoje zemlje razgovore i obezbjedi informacije o doniranju organa nakon smrti ., te pravne i medicinske mjere kako bi svaka osoba mogla odlučiti o doniranju i obavijestiti svoje bližnje o tome.

Evropski dan darivanja i presađivanja organa je promovisanje etičkih načela Vijeća Evrope u području transplantacije organa, posebno načela nekomercijalizacije, te svakako zaštite donora i primatelja.

Glavna svrha obilježavanja Evropskog dana darivanja i presađivanja organa je podizanje svijesti o važnosti donacije organa i presađivanja kako za spašavanje života operacijom, tako i prilika za izražavanje solidarnosti i podrške svima onima koji trebaju presađivanje organa, ali i iskazivanje zahvalnosti svim donorima i njihovim porodicama.