Brzo širenje epidemije coronavirusa (COVID-19) predstavlja neviđene izazove u cijelom svijetu. Srećom, postoje i novi epidemiološki podaci koji dolaze iz Kine i Koreje koji ukazuju na to da je moguće ovu epidemiju staviti pod kontrolu drakonskim mjerama.

Kako bi služilo bubrežnoj zajednici u tako kritičnom trenutku, Vijeće ERA-EDTA stvorilo je posebnu web stranicu koja se odnosi na ovu globalnu pandemiju. Ova stranica uključuje linkove do općih podataka o bolesti COVID-19, specifične informacije za nefrologe, druge stručnjake i bolesnike s bubrežnim bolestima, kao i relevantne naučne članke. Web stranicu redovito ažurira posvećeni urednički tim nefrologa pod vodstvom Ron Gansevoort (Groningen, Holandija) i Maria Jose Soler (Barcelona, ​​Španija), uz pomoć Coretta van Leer-a (Virolog, Groningen, Holandija) i Nuria Fernandez Hidalgo (Virolog, Barselona, ​​Španija).

Stojimo vam na raspolaganju u vezi pitanja ili komentara koji se odnose na COVID-19. Takođe pozdravljamo informacije u vezi sa situacijom u vašoj državi. To može uključiti, na primjer, broj oboljelih na dijalizi i transplantacijskim bolesnicima, epizode AKI pripisane COVID-19, strategije upravljanja i liječenja. Bogatstvo znanja koje se može steći iskustvom drugih nikada ne treba potcijeniti. Nadamo se da ćete podržati ovu inicijativu i učiniti je uspješnom.

Posjetite https://www.era-edta.org/en/covid-19-news-and-information/