ZAKLJUČCI

IX Nefrološka škola “Novine u nefrologiji i dijalizi – 2014. godine”
06. septembar 2014. godine – Bjelašnica

Prof.dr Jadranka Buturović Ponikvar – UKC Ljubljana
Prof.dr Halima Resić – UKC Sarajevo

Stručni dio započeo je sa predavanjem prof. Jadranke Buturović-Ponikvar o ulozi citrata u hemodializi, bazirano na 20-godišnjim kliničkim i istraživačkim iskustvima. Citratna antikoagulacija je preporučena za bolesnike koji se dijaliziraju kontinuiranim metodama u intenzivnim jedinicama zbog akutne bubrežne insuficijencije nevezano za rizik od krvarenja, a sve više se upotrebljava i kod kroničnih bolesnika na hemodijalizi, jer je prednost ne samo odsustvo sistemske antikoagulacije nego i antiiinflamatorni učinak citrata.

Slijedilo je pregledno predavanje prof. Rafaela Ponikvara u današnjoj ulozi plazmafereze kod brojnih bolesti, neuroloških, imunskih i metaboličkih. Predstavio je bogata iskustva UKC Ljubljana.  Membransku plazmaferezu  i druge aferezne metode (imunsku adsorpciju, LDL aferezu) najčešće izvode nefrolozi, zbog poznavanje ekstrakorporealne tehnologije i vaskularnog pristupa, kroz plazmaferezu se nefrolozi intenzivno povezuju sa neurologijom, reumatologijom, transplantacijom i drugim granama medicine.

Prof. Aljoša Kandus je predstavio trenutno stanje nauke i iskustva u liječenju rekurentne fokalne segmemtne glomerulne skleroze u bolesnika poslije transplantacije bubrega. Radi se o vrlo zahtjevnim bolesnicima, nerijetko djeci i mladjim osobama, kojima pravovremeno liječenje s plazmaferezo ili imunskom adsorpcijom poslije transplantacije, nekad i prije, može omogućiti dugotrajno djelovanje presadjenog bubrega  i kontrolu proteinurije.

Prof. Enisa Mešić je predstavila izuzetno predavanje o danas pomalo zaboravljenoj ulozi hemodijalize u akutnim egzogenim trovanjima. Pored pregleda struke je predavanje bilo potkrijepljeno bogatim kliničnim iskustvima, što je preduslov ubjedljivosti predavača.  Moderna hemodializa je drugačija od hemodijalize prije nekoliko decenija, i liječenje trovanja se mijenja, zato je vrlo važno da osvježimo znanje na tom području u skladu sa modernom medicinom.

Prof. Halima Resić je u predavanju o tjelesnoj aktivnosti bolesnika za vrijeme hemodialize predstavila rezultate ovog značajnog projekta, koji je namijenjen poboljšanju zdravlja bolesnika na hemodializi. Moderno liječenje s hemodijalizom bolesnicima mora nuditi više od golog preživljavanja. Timska suradnja za fizikalnom terapijom i izvođenje jednostavnih vježbi u toku hemodializne procedure su izvrstan način da se poboljšaju fizičke i mentalne funkcije bolesnika, bez velikih troškova i bez dodatnog gubitka vremena bolesnika, jer se vježbe izvode za vrijeme inače pasivnog ležanja u bolesničkom krevetu.   

Prof. Denial Tulumović je predavao o sve većoj ulozi ultrazvuka kod nefroloških bolesnika, sa fokusom na pregledu peritonealnog katetera trbuha kod bolesnika na peritonealnoj dijalizi. Kolekcija slika je bila izuzetna, predavanje takodje, još jedan od dokaza vrhunske vještine tuzlanskog tima interventnih nefrologa u raznim oblastima nefrologije, od kojih većina nas može puno naučiti.

Prof. Mirza Atić iz objektivnih razloga nije bio fizički prisutan, ali je zato film sa njegovim predavanjem o ulozi ultrazvuka kot plasiranja hemodializnih katetera bio je pravo osvježenje, i zbog njemu svojstvenog načina prezentacije i zbog zlatnih savjeta i stručnosti, koje su plod  velikog izkustva tuzlanskog tima interventnih nefrologa. Ulogu ultrazvuka su raširili iz standardne pomoći kodplasiranja hemodializnih katetera na pouzdanu i brzu provjeru pozicije katetera. Načinom prezentacije je prof. Atić ponovo dokazao da vrhunska stručna predavanja mogu biti  i zabavna. Da je više takvih predavača, svi bismo lakše učili. Na žalost ta vještina se ne može naučiti, za to je potreban poseban talenat, koji je vrlo rijedak.

Dr. Biljana Jakovljević je predstavila značajnu temu odredjivanja hidracionog statusa u bolesnika na dijalizi s pomoću BCM (body composition monitor). Kao veliki ekspert za to područje je predstavila razvoj metode, njene dobre strane i ograničenja i kritički pristup rezultatima, koje dobijemo mjerenjem. Primjena metode će se širiti u budućnosti, i u kliničkom radu i u istraživanjima, ne samo kod bolesnika na dijalizi nego i kod drugih bolesnika, zato je vrlo bitno da se nefrolozi upoznaju s BCM i razvojem na tom području.

Jedno od najzahtjevnijih područja liječenja bolesnika na dijalizi je liječenje mineralno-koštanih komplikacija. O suvremenom liječenju je govorila prof. Enisa Mešić, sa izvanrednom kolekcijom slikovne dokumentacije najkompliciranijih bolesnika. Prof. Halima Resić je dala poseban naglasak ulozi Zemplara u liječenju mineralno-koštane bolesti kod bolesnika na dijalizi.  
Dr. Selma Ajanović je imala izuzetno interesantnu prezentacijiu o plicističnoj bubrežnoj bolesti i prikazu jedne familije na hemodijalizi.
Popodnevni dio je bio jednako sadržajan. Počeo je predavanjem prof. Senije Rašić, koja je kao iskusni ekspert za glomerulonefritise detaljno predstavila i svima približila preporuke KDIGO vodiča za liječenje primarnih glomerulonefritisa u odraslih.

Slijedile su prezentacije prvih iskustava biopsije bubrega u Mostaru, koje su predstavile prof. Monika Tomić i dr. Ivana Škoro, te nove smjernice za liječenje hipertenzije kod bubrežnih bolesnika, koje je predstavila doc. dr Slavica Ćorić i koje su itekako potrebne u svakodnevnom radu za bubrežnim bolesnicima.

Doc. dr Danka Miličić-Pokrajac je predstavila izvanredno zanimljiv slučaj enkapsulirane peritonealne skleroze u dječaka, koji je izgledao nerješiv, a na kraju ga je uz ekstremne napore domaćih i engleskih liječnika uspjelo spasiti, sa skoro potpunim normaliziranjem funkcije i morfologije crijeva.

I na kraju, svima neophodna, a često teška i odbojna statistika u medicine je postal bliska i razumljiva kroz predavanje doktora Gorana Imamovića, koji je na jednostavan način uspio slušateljima objasniti glavne pogreške pri dizajniranju studija, koje nekad prave i iskusni medjunarodni istraživači.  

U cjelini je IX Nefrološka škola: Novine u dijalizi i nefrologiji – 2014 godine” bila veliki uspjeh, pokrila je veliki broj značajnih tema, nivo prezentacija je bio na izuzetnoj visini. Za razliku od medjunarodnih kongresa, na kojima i o kliničkim temama često slušamo predavače koji već odavno ne rade sa bolesnicima, i to se itekako vidi, predavači na Nefrološkoj školi su svi u tijesnom kontaktu sa bolesnicima, što ima za posljedicu veliku uvjerljivost u prezentaciji, inovativnost u rješavanju realnih problema i omogućava kritičku i razumnu upotrebu  mnogobrojnih međunarodnih vodiča. 


IZVJEŠTAJ

U periodu od 05. – 07. septembra 2014. godine održana je IX Nefrološka škola na Bjelašnici na temu “Novine u nefrologiji i dijalizi – 2014. godine”.
Prisustvovalo je 40 liječnika, sa aktivnim učešćem uvaženih profesora iz Slovenije.
Prema evaluacijskim listovima, ocjenjena je sa optimalnom ocjenom 5, uz stalne preporuke da se nastavi sa kontinuiranom edukacijom što i činimo, uz učešće velikog broja mladih ljekara.