logo-nefrolozi

 

Deseta Nefrološka škola je održana u Konjicu od 25. do 27. septembra 2015. godine na kojoj je učestvovalo 50 nefrologa iz Bosne i Hercegovine i poznati ekspert u oblasti nefrologije prof. dr Vladimir Gašparović iz KBC Rebro, Zagreb, Hrvatska.

ZAKLJUČCI

1. Tema Škole „Akutna bubrežna ozljeda – novine i prikazi slučajeva“ je vrlo aktuelna i značajna za edukaciju mladih ljekara, ali i obnovu znanja iskusnijih koji rade sa nefrološkim bolesnicima. Program X nefrološke škole je u potpunosti opravdao očekivanja učesnika, kako slušalaca tako i predavača. Posebna zahvalnost je iskazana prof. dr. Vladimiru Gašparoviću iz KBC „Rebro“ Republika Hrvatska, koji je kao predavač na temu „Akutno bubrežno oštećenje u intezivnoj jedinici dao svoj značajan doprinos.

2. Jednoglasno je dogovoren nastavak edukacije iz oblasti nefrologije, a da tema sledeće, XI  nefrološke škole, bude „Dijabetična nefropatija“. Škola će se održati na Kupresu, 07.05.2016. godine, a za stručne rukovodioce Škole su imenovani:
– orof. dr Senija Rašić,
– prof. dr Besim Prnjavorac i
– prim. dr Ivan Cikojević

3. Acc. prof. dr Enver Zerem je svojim predavanjem „Što sve trebamo znati da bismo uspješno publicirali u per-review časopisima iz oblati biomedicine“ otvorio vidike, naročito mlađim kolegama i obostrano je prihvaćeno da se pojedine teme prikazane tokom X nefrološke škole spreme za publikovanje i proslijede na recenziju acc. prof. dr Enveru Zeremu.