Ove nedjelje Europska komisija DG SANTE održala je dvodnevni sastanak sa nacionalnim nadležnim tijelima o doniranja organa i transplantacija. Molimo kliknite ovdje kako biste vidjeli dnevni red.
Program susreta bio je raznolik, uključujući mogućnosti da države članice predstavljaju nacionalne programe o donaciji organa.

Ključne stavke sastanka uključuju:

1. Predstavljanje dva nova europska projekata za transplantaciju organa:
Uvod u dva nadolazeća “Pilot projekta”, predstavio je Europski parlament u 2015. godini:
• “Utjecaj različitih bolesti bubrega na metode liječenja i doniranja organa, i transplantacijske prakse o zdravstvenim rashodima i ishodima”
• “Platforma za povećanje doniranja organa u Europskoj uniji i susjednim zemljama: EUDONORG 2015-2016”

2. Aktivnosti Vijeća Europe u potpori transplantacije – ažuriranje:
 • CoE EDQM Bilten “Transplant 2015., koji sadrži najnovije međunarodne podatke o donaciji i transplantacije za 2014. godinu. Pogledajte ovdje.
 • Predstavljanje 2015. Europska doniranja organa dan (EODD) u organizaciji Portugala 10. listopada 2015. http://www.eodd2015.pt/pt/
Ideja ovog dana, na inicijativu Vijeća Europe, je pomoći nekoj drugoj državi članici svake godine za promicanje doniranja organa i transplantacija, i mobilizirati bolnicama i stručnjake na identifikaciji potencijalnih donatora. To je također prilika da se u čast svim donatorima organa i njihovim obiteljima zahvale profesionalci iz oblasti transplantacije.Pogledajte više ovdje
• Novo Vijeće Europe Rezolucijom poziva na uspostavu usklađenih nacionalnih knjiga doniranja kako bi se olakšalo dijeljenje podataka. Rezolucija je donesena 30. septembra 2015. Za više informacija, molimo kliknite ovdje.
3. Konačna procjena “Akcijskog plana o doniranju organa i transplantacije (2009-2015): ojačati suradnju između država članica” Europske komisije (biće objavljen uskoro).