8. novembra 2013. godine u hotelu Evropa je održana promocija univerzitetske knjige pod nazivom: Klinički aspekti hemodijalize, autora:

  • prof. dr Halime Resić,
  • prof. dr Enise Mešić,
  • mr. sci. dr Nihada Kukavice i
  • dr. sci Mirne Alečković.

 

Promotori knjige su bili uvaženi profesori:

  • prof. dr Bećir Heljić, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu i
  • prof. dr Senaid Trnačević, redovni profesor Univerziteta u Tuzli.

Promociji je prisustvovao veliki broj uvaženih članova akademske zajednice, kolega i prijatelja autora.
Ovo je prvi univerzitetski udžbenik u Bosni i Hercegovini, koji na 375 strana daje detaljni prikaz svih kliničkih aspekata hemodijalize.

Iz predgovora:

Hemodijaliza kao metod liječenja i nadomještanja bubrežne funkcije se počela primjenjivati 1960 godine, a prve hemodijalize u  Bosni i Hercegovini su započele u KCU Sarajevo i UKC Tuzla 1970 godine.

Primjenom hemodijalize, život pacijenata sa terminalnim stadijumom hronične bubrežne bolesti se produžio, i nije završavao letalno.
Danas hronična bubrežna bolest predstavlja svjetski zdravstveni problem, a dijalizna populacija u Bosni i Hercegovini se enormno povećava iz godine u godinu, što je praćeno i otvaranjem novih dijaliznih centara.

Ova knjiga je nastala kao rezultat dugogodišnjeg rada autora u oblasti dijalize, a sa ciljem da studenti, nefrolozi i drugi zdravstveni profesionalci se upoznaju sa svim akutnim i hroničnim komplikacijama dijalize u čijem nastanku dijelom učestvuje i sam dijalizni tretman.