bantao201501

U periodu od 14. do 16. oktobra 2015. godine u Opatiji je održan 12-ti BANTAO kongres (Balkan Cities Association of Nephrology, Transplantation and Arteficial Organs).

Kongres je obuhvatao učesnike iz ukupno 11 zemalja i na kongresu je bilo 500 učesnika.

Cilj kongresa je bio promocija naučne i tehničke kooperacije na polu bubrežnih bolesti i nadomjesnih terapija bubrežne slabosti na Balkanu i šire, te razmjena znanja i iskustava istaknutih stručnjaka iz oblasti nefrologije, dijalize i transplantacije. Aktivno učešće na Kongresu su imali nefrolozi iz Bosne i Hercegovine, kao pozvani predavači, presjedavajući sesija, sa oralnim  prezentacijama i posterima.

Članovi naučnog odbora Kongresa iz Bosne i Hercegovine su bili:
Prof.Dr. Enisa Mešić, UKC Tuzla
Doc.Dr. Milorad Grujičić, KBC Banja Luka
Prof.Dr. Senija Rašić, UKC Sarajevo
Acc.Prof.Dr. Halima Resić, UKC Sarajevo
Prof.Dr. Monika Tomić, KBC Mostar
Član Bantao Boarda je Acc.Prof.Dr. Halima Resić

Acc Prof.dr.Halima Resić je predsjedavala sesiji “Dialysis and Kidney transplantation in Balkan Countries”, a sljedeća predavanja su bila prezentirana
1. Acc Prof.dr.Halima Resić – “Why is CKD important. Evaluation and monitoring”
2 .Prof. dr. Enisa Mešić – “Uremic pruritus – still confusing multifactorial condition”
3. Doc.dr. Milorad Grujičić – “Kidney biopsy findings in the University Clinical Center Banja Luka from 2007-2015”
4. Doc.dr. Damir Rebić – “Is Peritoneal dialysis a suitable method of renal replacement therapy in acute kidney injury”

Mr.sci.dr. Fahrudin Mašnić, UKC Sarajevo je imao dvije oralne prezentacije. Prikazao je rezultate multicentrične studije koja je radjena na Klinici za hemodijalizu UKC Sarajevo i Klinici za nefrologiju KBC Rijeka. “Effect of oral nutritional supplementation on nutritional parameters and lean tissue mass in patients on maintenance hemodialysis – an international multicenter trial“  Druga oralnu prezentacija je bila na temu “Prevalence and incidence of hepatitis C virus infection in hemodialysis patients – 10 years follow up”

Mr.sci.dr. Selma Ajanović, UKC Sarajevo, je imala oralnu prezentaciju “ Association between hypertension and residual renal function in hemodialysis patients“

Poster prezentacije su imali:
Grujičić M. i sar. KBC Banja Luka “Therapeutic plasma exchange – our six year experience”

Mr.sci.dr. Nejra Prohić, UKC Sarajevo: “ACUTE HEPATITIS B WITH ACUTE RENAL SYNDROME-CASE REPORT (EXPERIENCE OF ONE CENTER)”
Dr. Tovilović V.  i saradnici, FMC Doboj “The role of diuretics on maintenance haemodialysis”
Dr.Jašarević Amila, UKC Tuzla “Central venous catheter infections, diagnostic and therapeutic approach”

Velika nam je čast i zadovoljstvo da je Sarajevo, odnosno Bosna i Hercegovina izabrana kao mjesto održavanja slijedećeg BANTAO kongresa 2017, što je saopšteno na svečanoj večeri, gdje je bilo prisutno negdje oko 400 učesnika.
Također, na Kongresu je  promoviran univerzitetski udžbenik “Transplantacija bubrega” autora Prof.dr. Nikoline Bašić-Jukić i  Prof.dr.Željko Kaštelan i suradnici. Idejni tvorac i vođa ovog značajnog projekta je bila uvažena Prof.dr. Nina Bašić-Jukić sa KBC Rebro iz Zagreba. U pisanju ovog udžbenika učestvovala su i tri autora iz Bosne i Hercegovine, što je iznimno važno za BH nefrologiju: Prof.dr. Senaid Trnačević, Prof.dr.Senija Rašić i Prof.dr.Halima Resić.