28. decembra ja započeo je Plan vakcinisanja protiv SARS- * CoV-2, virusa odgovornog za COVID-19, počevši od štićenika i radnika u staračkim domovima, osoba s invaliditetom i zdravstvenog osoblja. Ovaj je plan dobrovoljan i progresivan, a cilj mu je doseći vakcinisanje 100% španskog stanovništva do kraja 2021. godine.

S obzirom na gore navedeno, Katalonsko udruženje za transplantace (KUT) pripremilo je ovaj dokument za profesionalce i pacijente o praktičnim aspektima u vezi s cijepljenjem protiv Covid-19:

1- Kakve su posljedice Covida-19 kod pacijenata na listama čekanja ili transplantiranih pacijenata?

Višestruka ispitivanja jasno ukazuju na povećani rizik od ozbiljne zaraze od Covid-19 kod bolesnika starijih od 60 godina i/ili onih s kardiovaskularnim bolestima, plućnim bolestima, dijabetesom, hroničnim zatajenjem bubrega, cirozom itd. Uz to, neke su studije pokazale povećani rizik ovisno o vrsti liječenja koje se koristi za transplantaciju. Stoga, transplantirani pacijenti i pacijenti na listi čekanja se trebaju smatrati prioritetnom populacijom za vakcinisanje protiv SARS-Cov-2.

2- Koje vakcine postoje?

Trenutno postoje dvije odobrene vakcine (Pfizer-BionTech i Moderna, temeljene na transportnoj RNA koja se ne integrira u DNK) i nekoliko vakcina koje će vjerovatno biti odobree uskoro (Oxford-AstraZeneca i Janssen koje se sastoje se od ne replicirajućeg adenovirusa koji integrira DNA iz SARS-Cov-2) i druge na osnovu virusnih fragmenata koji još nisu odobreni.

3- Kolika je očekivana učinkovitost vakcina u općoj populaciji?

Vakcine Pfizer-BionTech i Moderna odobrena su zahvaljujući studijama s velikim brojem učesnika (> 70 000) koje pokazuju veliku učinkovitost (od 86% do 95% ovisno o dobi i vrsti vakcine) protiv razvoja Covid-19 posebno 10 dana nakon druge doze. Uz to, titri antitijela održavaju se i nakon trećeg mjeseca nakon cijepljenja. Rijetki slučajevi infekcije nakon druge doze vakcine su bili asimptomatski ili blagi slučajevi, što naglašava zaštitni učinak ovih vakcina protiv teških oblika Covid-19. Postoje nove vakcine koja se proučavaju koje su do sada pokazale sličnu učinkovitost.

4- A kakava je učinkovitost ovih vakcina protiv Covid-19 kod transplantiranih pacijenata?

Studije s vakcinama protiv Covid-19 nisu uključivale primatelje solidnih organa, tako da je djelotvornost tih vakcina kod transplantiranih bolesnika nepoznata. Općenito, sve vakcine (gripa, virus hepatitisa i druge) nešto su manje učinkovite kod transplantiranih pacijenata nego kod opće populacije, ali pokazala su se korisnima u prevenciji infekcija. Zbog toga zdravstvene ustanove i stručnjaci preporučuju njihovu primjenu kod transplantirane populacije ili osoba koje koriste imunosupresivnu terapiju, posebno u slučajevima transplantiranih pacijenta sa riziko faktorima.

S druge strane, nekoliko dostupnih podataka pokazuje da transplantirani pacijenti koji su prebolili infekciju SARS-CoV-2 pokazuju adekvatan imunološki odgovor (i stanični i humoralni) na virus; što nas navodi na pomisao da će oni vjerojatno također pružiti adekvatan odgovor na vakcinu.

5- Jesu li te vakcine sigurne? Koji se štetni učinci mogu očekivati?

Da, vakcine su sigurne. Studije vakcinisanja protiv Covid-19 obuhvatile su hiljade pacijenata kod kojih nije bilo ozbiljnih nuspojava od onih koje su već uobičajene i kod drugih vakcina, a koje su  uočene unutar tri mjeseca od vakcinisanja. Nuspojave su opisane uglavnom kao lakše prolazne lokalne  pojave, posebno bol i upala na mjestu injekcije, kao i umor, glavobolja ili temperatura nakon vakcinisanja. Ovi se simptomi obično povuku za 1-2 dana i ako su intenzivniji mogu zahtijevati odmor.

6- Jesu li primatelji transplantata izloženiji riziku od nuspojava?

Nema dokaza koji ukazuju na veći rizik od nuspojava kod  transplantiranih pacijenata nego kod opće populacije. Prijavljeni rizik od ozbiljne alergijske reakcije vrlo je nizak, 5 slučajeva na milijon vakicnisanih, a pojavile su se prvenstveno kod osoba s teškom alergijom u anamnezi. Nisu zabilježeni štetni imunološki učinci koji ukazuju na povećani rizik od odbacivanja ili druge probleme koji su drugačiji od bilo koje druge vakcine. Budući da se ne radi o živim virusima, ne postoji mogućnost da vakcina izazove infekciju.

7- Pa, kada se trebam vakcinisati?

Opća pravila za vakcinisanje transplantiranih pacijenata preporučuju vakcinisanje pacijenata sa lista čekanja kada je vrijeme čekanja duže od 2-4 sedmice ili od 1-6 mjeseci nakon transplantacije. U svakom slučaju, plan vakcinisanja protiv COVID-19 definisat će zdravstvene ustanove. Ako ste na listi čekanja ili ste transplantirani prije manje od 6 mjeseci, doktor će vam reći koja je strategija za vas najbolja.

8- Moram li se vakcinisati ako sam već prebolio Covid-19?

Postoje dokumentirani slučajevi reinfekcije i kod transplantiranih i kod netransplantiranih bolesnika, što upućuje na to da može postojati nedostatak djelotvornog imuniteta protiv SARS-Cov-2 nakon

infekcija. Stoga trenutne smjernice predlažu vakcinisanje bez obzira na prisutnost antitijela ili prenošenje zaraze.

9 – Šta znamo i šta bismo trebali raditi s pacijentima koji su na listi čekanja ili transplantira u dječjoj dobi?

Nekoliko dosad dostupnih studija pokazalo je da pedijatrijski pacijenti s transplantacijom solidnih organa imaju blaži klinički tijek nakon infekcije Covid-19 nego odrasli i da je prisutnost ozbiljnih komplikacija iznimna. Klinička ispitivanja vakcinisanja nisu obuhvatila pacijente mlađe od 16 godina, pa su vakcine odobrile samo zdravstvene ustanove za pacijente u dobio starijoj od 16 godina. Stoga, sve dok ne bude dostupno više informacija, populacija pacijenata mlađih od 16 godina na listi čekanja ili transplantiranih neće biti kandidati za vakcinisanje. Od 16. godine preporučuje se postupanje na isti način kao i kod odraslih pacijenata.

10- Kakav je stav KUT-a u vezi s vakcinisanjem?

Vakcinisanje protiv SARS-Cov-2 ima vrlo povoljan očekivani omjer rizika i koristi u korist vakcinisanja, pa KUT bezrezervno podržava masovno vakcinisanje potencijalnih primatelja organa koji su na listi čekanja i onih koji su već transplantirani. KUT zahtijeva da profesionalcima budu  dostupne ažurirane informacije o podacima o sigurnosti i djelotvornosti iz studija III. faze kao i  podaci nakon komercijalizacije vakcine kako bi mogli pružili personalizirane informacije.

Barcelona, ​​11. januar 2021. godine