“Darujte život, postanite donor”

Povodom obilježavanja Europskog dana donora i transplantacije te organiziranja javnog potpisivanja donorskih kartica u suradnji s Donorskom mrežom, Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDT) danas je ukazalo na alarmantnu situaciju u vezi s bubrežnim oboljenjima u BiH.

Predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH prof. dr. Halima Resić je kazala na pres-konferenciji da se kampanjom želi skrenuti pažnja relevantnim institucijama na hroničnu bubrežnu bolest kao svjetski zdravstveni problem.

“Cilj nam je podići svijest građana šta je to hronična bubrežna bolest, koja se u 90 posto slučajeva ne otkriva i koji su to riziko faktori za nastanak hronične bubrežne bolesti”, kazala je Resić.

Prema statističkim podacima svaki deseti stanovnik u svijetu ima neki stadij hronične bubrežne bolesti (HBB), stoga su bubrežne bolesti svrstane u današnje “tihe ubice” kao što su bolesti srca, dijabetes i hipertenzija.

Kako je kazala Resić, u mnogim slučajevima bolest je “dovedena” do posljednjeg stadija bolesti – faze terminalne bubrežne bolesti, za koje je dijaliza uglavnom jedina dostupna terapija, što drastično uvećava troškove zdravstvenog sistema.

“U 27 dijaliznih centara u BiH na dijalizi je oko 2.600 osoba. Na dijalizi u KS-u je više od 300 pacijenata”, kazao je predsjednik Renalnog registra BiH prof. dr. Besim Prnjavorac.

Kao i uvijek, i ove godine UNDTBiH vrši potpisivanje i promociju donorskih kartica, te kako je Resić naglasila, “uvijek širimo ideju doniranja organa nakon moždane smrti, ali postoji problem jer transplantacioni centar još nije uspostavljen”.

“Osnovni problem zašto nema kadaveričnih transplantacija je zato što ne postoji transplantacioni centar”, kazala je Resić i dodala da se radi na tome, te da će uskoro u Federaciji BiH biti uspostavljen transplantacioni centar.

Međutim, osim spomenutih problema, Resić je istaknula, da treba mnogo raditi na pružanju informacija građanima, a “suština je i kada se utvrdi moždana smrt, familije odbijaju doniranje organa jer još je to tabu tema”.

“Mi radimo 10 godina i svaka naša aktivnost je kontinuirano informiranje građana i građani su zainteresirani, a to pokazuje 10.000 potpisanih donorskih kartica i to je izraz slobodne volje građana i poslije svake ovakve akcije sve je veći broj članova. Kada se čovjek bori za produženje života onda je to vrijedno truda”, zaključila je prof. dr. Halima Resić.

U sklopu obilježavanja Europskog dana darivanja i presađivanja organa 18. oktobra UNDTBiH organizira akciju javnog potpisivanja donorskih kartica.

Izvor: Radiosarajevo.ba